Dakbedekking: PVC of Bitumen?

De keus voor het type dakbedekking is vaak lastig, omdat er verschillende soorten dakbedekking zijn met elk voor- en nadelen. Om deze afweging makkelijker te maken, geven we je informatie en suggesties bij het kiezen van PVC dakbedekking of bitumen dakbedekking.

PVC Dakbedekking

PVC is een kunststoffen dakbedekking wat op het dak wordt gerold en aangebracht door middel van een mechanische föhn en lijm. Een groot voordeel voor het kiezen van PVC dakbedekking is dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is! Dit pluspunt zorgt er dan ook voor dat het in sommige gevallen aantrekkelijker is om voor dit kunststoffen dakbedekking te gaan, zoals bij een garage waar je bijvoorbeeld aanschouwt als je uit het raam kijkt. Je kan namelijk de kleur kiezen die jij het mooiste vindt. Verder weerkaatst PVC zonlicht. Deze eigenschap is enorm gunstig voor warme zomermaanden, omdat het simpelweg je woning koel houdt! Echter is het aanbrengen van PVC dakbedekking uitermate arbeidsintensief en kan dit de arbeidskosten aanzienlijk verhogen. Dit is vaak mede doordat er bij het vervangen van een plat dak met PVC, eerst de oude dakbedekking verwijderd moet worden.

Bitumen Dakbedekking

Bitumen (ook bekend als dakleer) is een vloeibare substantie die vrijkomt bij het productieproces van aardolie. Door de enorme hitte is dit materiaal vloeibaar, maar zal veranderen in een solide materiaal bij normale (buiten)temperaturen. Bitumen dakbedekking wordt op het dak gerold en door middel van een brander aan het dak vastgemaakt. De hitte van de brander zorgt ervoor dat het materiaal vloeibaar wordt en zich aan het dak hecht wanneer het afkoelt. Bitumen dakbedekking heeft hierdoor een enorme waterdichtheid en is erg sterk. De hoge hechtingswaarde zorgt ervoor dat het zich goed op verschillende soorten oppervlakten kan hechten. Een ander voordeel van bitumen dakbedekking is dat het relatief goedkoop is, vergeleken met bijvoorbeeld PVC dakbedekking. Een nadeel van bitumen dakbedekking is dat het niet tegen extreme hitte kan, omdat het materiaal zich (deels) kan onthechten.  Echter kan dit nadeel opgelost worden door bepaalde soort bitumen dakbedekking te gebruiken, zoals bitumen dakbedekking met APP. Bitumen met APP verhoogt de weerstand tegen temperatuurschommelingen en zonlicht, zodat het materiaal zich minder snel onthecht bij blootstelling aan hitte.

De afweging

De conclusie. We beginnen door te zeggen dat er geen superieur soort dakbedekking is. Het ligt namelijk altijd aan het project en persoonlijke voorkeuren. Wat wij wel kunnen zeggen is waar de afweging ligt. Zoals benoemd is PVC dakbedekking mooi materiaal waar een persoonlijke twist aan gegeven kan worden. Het is waterdicht, recyclebaar en houdt de woning koel. Qua materiaalkosten is PVC relatief wat duurder dan bitumen, vooral door de arbeidskosten voor deze intensieve klus kan er een significant prijskaartje aan hangen. Bitumen dakbedekking heeft als voornaamste voordeel dat het relatief een stuk goedkoper is dan het plaatsen van PVC dakbedekking. Hierbij is de hechtingswaarde van bitumen ook een enorm pluspunt, omdat het de waterdichtheid waarborgt. Hierdoor is de kans op lekkages nóg kleiner.

De afweging ligt voornamelijk tussen een persoonlijke twist aan het dak geven of hogere betrouwbaarheid van je dakbedekking. Wij raden in de meeste gevallen bitumen dakbedekking aan, omdat dit goedkoper is en de meeste mensen zich niet druk maken om het uiterlijk van hun platte dak (omdat deze tóch amper te zien is). Bekijk onze pagina voor PVC dakbedekking en/of onze pagina voor bitumen dakbedekking voor extra informatie.