Standaard 5 tot 10 jaar garantie!
Duidelijke afspraken
Gecertificeerd personeel

Dakisolatie bij RT-Daken

Uw dak isoleren kan op veel verschillende manieren. De meest geschikte manier hangt samen met waar u bijvoorbeeld uw zolder voor gebruikt, of u milieuvriendelijk materiaal wilt gebruiken en wat voor soort dak u heeft. Voor vakkundig advies kunt u bij RT-Daken terecht. Met onze expertise kunnen wij u precies vertellen welke methode en materiaal het beste bij uw woning past. Hierbij kunnen wij ook de dakisolatie bij u aanbrengen op professionele wijze.

Beoordeeld met een 4.9 / 5.0 ⭐⭐⭐⭐⭐

RT-Daken repareert uw dak professioneel en snel. We zorgen ook voor preventie, zodat het risico op lekkages in de toekomst verkleind wordt en zorgen voor duidelijke offertes en heldere afspraken vooraf.

Wij helpen u graag!

RT-Daken helpt u graag met het realiseren van uw project. Met onze jarenlange ervaring in de bouw bent u verzekerd van professioneel vakmanschap en goede service. Heeft u vragen? Neem contact op.

Dakisolatiemateriaal

Er zijn veel verschillende soorten materiaal om te gebruiken bij dakisolatie. Eén categorie is het gebruik van minerale wol, zoals glaswol en rotswol. Glaswol is een populair dakisolatiemateriaal en erg geschikt voor de dakisolatie van schuine daken. Het voordeel van glaswol is dat het eenvoudig te bewerken en samendrukbaar is. Zo worden alle gaten en spleetjes van uw dak eenvoudig opgevuld met dit dakisolatiemateriaal. Bij het werken met glaswol is het wel belangrijk dat er een stofmasker en handschoenen gedragen wordt. De vezels van dit dakisolatiemateriaal kunnen namelijk de huid en longen irriteren. Dit is tevens aan te raden bij het gebruiken van rotswol. Rotswol en glaswol hebben vrijwel dezelfde eigenschappen, ze hebben uitstekende isolatiewaarden en zijn relatief goedkoop. Het voordeel van dakisolatie met rotswol, vergeleken met glaswol, is dat het akoestisch net wat beter isoleert. Minerale wol is echter wat gevoeliger voor vocht vergeleken met kunststoffen dakisolatiemateriaal. Hierdoor is het gebruik van minerale wol vooral populair bij de dakisolatie van een schuin dak en vaak niet populair bij het isoleren van een plat dak. Dit komt omdat bij platte daken water vaak langer op het dak blijft liggen. Dit is niet handig als er gebruik wordt gemaakt van dakisolatiemateriaal die gevoelig is voor vocht.

Milieuvriendelijk uw dak isoleren

Wilt u milieuvriendelijk uw dak isoleren? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn opties om uw dak te isoleren op een ecologisch verantwoorde manier. Hiervoor kan bijvoorbeeld schapenwol, papiervlokken (cellulose), houtwol, kurk en hennep gebruikt worden. Schapenwol heeft goede vochtregulerende eigenschappen en goede isolatiewaarden. Verder kan het schadelijke stoffen in de lucht absorberen. Echter zit aan het gebruik van dit dakisolatiemateriaal een relatief hoger prijskaartje. Papiervlokken (cellulose) dakisolatie wordt gemaakt uit oud papier wat gerecycled wordt. Dit dakisolatiemateriaal heeft ook vochtregulerende eigenschappen. Het neemt namelijk een bepaalde hoeveelheid vocht op en geeft dit langzaam weer af. Verder kunt u gebruik maken van houtwollen dakisolatie. Ook deze heeft goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge isolatiewaarden. Tevens wordt kurk ook vaak gebruikt als dakisolatie. Het voordeel van het gebruik van kurk is dat het akoestisch beter isoleert dan bijvoorbeeld houtwol of papiervlokken. Hierbij is het wel noemenswaardig dat dit materiaal relatief duur is. Hennep wordt ook gebruikt voor dakisolatie. Echter is dit materiaal vaak niet geschikt voor dakisolatie van platte daken, omdat het erg gevoelig is voor vocht. Als u overweegt om milieuvriendelijke dakisolatie te nemen, dan heeft u dus keuze genoeg! Laat RT-Daken u verder adviseren als u geen raad weet, neem vandaag nog contact met ons op.

Dakisolatie schuin/hellend dak

Er zijn verschillende opties om uw schuin dak te isoleren. Vier manieren om dakisolatie aan te leggen in uw woning zijn: de binnenkant van het dak isoleren, isolatiemateriaal onder uw dakpannen aanbrengen, isolatie onder uw dakpannen te spuiten of blazen (zoals PUR-schuim) en uw zoldervloer isoleren. De ideale aanpak hiervoor verschilt per dak en waar u uw zolder voor gebruikt. Gebruikt u bijvoorbeeld uw zolder enkel als opslag? Dan is het verstandig om alleen uw zoldervloer te isoleren. Gebruikt u de zolder als slaapkamer? Dan kunt u het beste op een andere manier dakisolatie aanbrengen.

Dakisolatie plat dak

Er zijn twee populaire manieren om uw platte dak te isoleren. Dit kan door de dakisolatie onder de dakbedekking aan te brengen of op de dakbedekking aan te brengen. Bij dakisolatie onder de dakbedekking wordt er een laag dakisolatie aangebracht, hierna waterdicht materiaal en daarna de dakbedekking zoals bijvoorbeeld bitumen of PVC. Deze manier van platte dak dakisolatie is meer effectief dan het gebruik van dakisolatiemateriaal op de dakbedekking. Dakisolatie op de dakbedekking houdt in dat er waterbestendige dakisolatieplaten op de dakbedekking worden gelegd. Om ervoor de zorgen dat deze dakisolatieplaten op hun plek blijven wordt er gebruik gemaakt van ander materiaal wat op het dak komt te liggen, zoals tegels. Zoals eerder benoemd is deze methode minder effectief dan dakisolatie onder de dakbedekking.

Prijsindicatie dakisolatie

De prijzen voor dakisolatie verschillen per techniek, materiaal en grootte van de te isoleren ruimte. Het isoleren van uw dak kan veel voordelen met zich meebrengen. Voor de scherpste prijzen bent u bij RT-Daken op het juiste adres. Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan of neem contact op met een van onze professionals.

Plat dak isolatiemateriaal

Voor het isoleren van een plat dak is de betere optie het gebruik van kunststoffen dakisolatiemateriaal. Dit dakisolatiemateriaal is schuim op basis van aardolie. Kunststoffen dakisolatie bestaat uit materiaal als EPS, PUR, PIR en XPS. Zoals eerder benoemd is een kunststoffen dakisolatie ongevoelig voor vochtigheid en dus ideaal voor het isoleren van een plat dak. Een optie om uw dak te isoleren is het gebruik van gespoten PUR. Dit materiaal isoleert uitstekend en is over het algemeen erg duurzaam. Dit dakisolatiemateriaal wordt gespoten in het dak en hierdoor komt het in elk groefje terecht. Dit zorgt ervoor dat uw dak compleet geïsoleerd wordt en er geen plekjes zijn waar warmte kan ontsnappen. PUR-schuim kan tevens op verschillende diktes gespoten worden, echter is het gebruik van dit materiaal niet bepaald milieuvriendelijk. Een anderen optie voor dakisolatie is bijvoorbeeld het gebruik van PIR-isolatieplaten. Het voordeel van deze platen is dat ze net als PUR-schuim vochtbestendig zijn en een hoge isolatiewaarde hebben. Bovendien zijn PIR-isolatieplaten brandwerend! PIR-isolatieplaten zijn superieur aan PUR-schuim met betrekking tot drukvastheid. Dit dakisolatiemateriaal heeft hoge drukvastheid wat ervoor zorgt dat uw dak beloopbaar is. Bij het gebruik van PUR-schuim is het niet aan te raden om daarna over de daken te lopen, omdat dit dakisolatiemateriaal vergeleken met isolatieplaten fragieler is.

Wat is dakisolatie?

Wanneer een woning wordt verwarmd stijgt de warmte omhoog in het huis naar het dak. Als een dak niet goed geïsoleerd is, zal veel van de warmte verloren gaan, wat kan leiden tot hoge energiekosten. Goede dakisolatie kan ervoor zorgen dat deze warmte niet verloren gaat en daardoor uw energiekosten verlagen. Deze investering in dakisolatie is niet alleen financieel gunstig voor u op lange termijn, maar bovendien erg milieubewust! Het komt voor dat ongeveer 20% van alle woningen geen dakisolatie heeft. Hierbij heeft de meerderheid van de overige 80% dakisolatie wat bestaat uit een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Bent u van plan uw dak te isoleren? Check dan altijd eerst hoe uw dakisolatie er uitziet, dus of deze aanwezig is en hoe dik de laag is van de dakisolatie. Als u een professional naar uw dakisolatie wilt laten kijken dan kunt u bij RT-Daken terecht. Wij zullen u vakkundig advies geven en indien nodig, zelfs uw dak voor u isoleren.

Zoals gezegd is één van de manieren voor dakisolatie om de binnenkant van uw dak te isoleren. Dit houdt in dat isolatiemateriaal aan de binnenzijde van uw zolder aan wordt gebracht. Het meest efficiënt hierbij is om het professioneel uit te laten voeren, tenzij u zelf verstand heeft van dakisolatie en hoe uw dak structureel in elkaar zit. Deze manier van isolatie is erg geschikt voor als u de zolder gebruikt als slaapkamer of werkkamer.

Isolatie met een dakpannen dak

Een andere manier voor dakisolatie bij een schuin dak is het verwijderen van dakpannen, dakisolatiemateriaal aan te brengen en de dakpannen er weer te plaatsen. Deze manier van dakisolatie is eigenlijk vooral geschikt als u van plan bent om nieuwe dakpannen te plaatsen of uw dak te renoveren. Dakisolatie op deze wijze kunt u het beste door een professioneel bedrijf laten doen, zoals RT-Daken. Het voordeel van deze methode is dat het isolatiemateriaal structureel niet wordt belemmerd door balken van het dak. Dit betekent dat er een dikkere dakisolatie laag aangebracht kan worden voor een nog betere isolatie van het dak. Deze dikke laag zorgt er echter voor dat het dak hoger wordt en dus is het nodig om een professionals in te schakelen om bijvoorbeeld de regenafvoer correct opnieuw aan te sluiten. Wilt u dakisolatie onder uw dakpannen aanbrengen, maar wilt u ze niet verwijderen? Dat is ook mogelijk door het spuiten van bijvoorbeeld PUR-schuim onder de dakpannen.

Zoldervloer isoleren

Als u uw zolder alleen gebruikt als opslagruimte is het verstandig om enkel uw zoldervloer te isoleren. Dit is even effectief als het isoleren van uw dak, maar u heeft hiervoor minder materiaal nodig en daardoor is het voordeliger. De zoldervloer isoleren zorgt ervoor dat er geen warmte naar de zolder kan stijgen uit uw woning, dit resulteert in lagere energiekosten. Het is aan te raden dat u als isolatiemateriaal bijvoorbeeld geen PUR-schuim gebruikt, omdat deze een relatief lage drukvastheid heeft. Hiervoor zijn bijvoorbeeld glaswol of PIR-isolatieplaten meer geschikt.

Neem gerust contact op.

RT-Daken helpt u graag met het realiseren van uw project. Met onze jarenlange ervaring in de bouw bent u verzekerd van professioneel vakmanschap en goede service. Heeft u vragen? Neem contact op.