Standaard 5 tot 10 jaar garantie!
Duidelijke afspraken
Gecertificeerd personeel

Nokvorsten bij RT-Daken

Nokvorsten zijn halfronde dakpannen die bovenop het dak worden geplaatst. Deze dakpannen hebben als voornaamste functie dat ze voor waterdichtheid aan de top van het dak zorgen; ze zijn dus essentieel om het dak volledig waterdicht te maken. Wilt u nokvorsten laten plaatsen? Dan bent u bij RT-Daken aan het juiste adres. Wij zijn specialisten op het gebied van dakdekken en kunnen uw nieuwe nokvorsten voordelig en vakkundig plaatsen.

Beoordeeld met een 4.9 / 5.0 ⭐⭐⭐⭐⭐

RT-Daken repareert uw dak professioneel en snel. We zorgen ook voor preventie, zodat het risico op lekkages in de toekomst verkleind wordt en zorgen voor duidelijke offertes en heldere afspraken vooraf.

Wij helpen u graag!

RT-Daken helpt u graag met het realiseren van uw project. Met onze jarenlange ervaring in de bouw bent u verzekerd van professioneel vakmanschap en goede service. Heeft u vragen? Neem contact op.

Wat zijn nokvorsten?

Nokvorsten zijn de dakpannen die aan de top van hellende daken worden geplaatst. Ze hebben een halfronde vorm en hebben als voornaamste functie om het dak compleet waterdicht te maken. Een andere functie van nokvorsten is om de structurele integriteit van het dak te waarborgen, door onder andere het verschuiven van de overige dakpannen te voorkomen. Nokvorsten van oudere woningen zijn vaak met cement aan het dak vastgemaakt. Tegenwoordig worden hier vooral schroeven voor gebruikt.

Onderhoud van nokvorsten

Net als dakpannen worden nokvorsten door weer en wind aangetast. Bij nokvorsten van oudere woningen wordt het cement vaak het meest aangetast, waarmee de nokvorst aan het dak is vastgemaakt. Na enkele jaren wordt het cement van de nokvorsten poreus. Hierdoor kan er vocht in het cement gaan zitten, wat leidt tot scheuren. De nokvorsten kunnen als gevolg los komen te liggen, waardoor het dak niet meer waterdicht is. Door deze scheuren kunnen onderliggende loodwerken ook worden aangetast. Het is dus essentieel dat nokvorsten tijdig worden vervangen om grotere schade aan de woning te voorkomen. Er zijn twee manieren om nokvorsten te onderhouden, namelijk reparatie of vervanging van de nokvorsten. Vaak kunnen nokvorsten gerepareerd worden door ze bijvoorbeeld opnieuw aan het dak vast te maken. Als ze niet goed genoeg meer zijn om te repareren dienen ze vervangen te worden, als bijvoorbeeld de nokvorsten zelf versleten zijn.

Repareren van nokvorsten

Het repareren van nokvorsten is in veel gevallen voldoende om het dak weer in goede staat te brengen. Het komt vaak voor dat het cement wordt aangetast en de nokvorsten zich loslaten. Hierbij kan het opnieuw vastmaken van de nokvorsten voldoende zijn. Van het dak en de nokvorsten wordt het cement verwijderd en de oppervlaktes worden schoongemaakt. Nieuw cement wordt geplaatst op het dak en de nokvorsten worden opnieuw geplaatst. Naast het gebruik van cement zijn er ook andere manieren om nokvorsten te repareren. Het repareren van nokvorsten is tevens goedkoper dan de vervanging hiervan!

Vervangen van nokvorsten

Bij ernstige beschadiging aan nokvorsten zoals slijtage is het verstandig om de nokvorsten te vervangen, omdat reparatie vaak niet meer zinvol is. Door de onbruikbare nokvorsten te vervangen wordt de top van het dak geheel vernieuwd en kan deze weer jarenlang mee. Het vervangen van nokvorsten in een slechte staat is belangrijk, zodat het dak ook stormvast en waterdicht is! Het vervangen van nokvorsten is echter duurder dan het repareren hiervan.

Neem gerust contact op.

RT-Daken helpt u graag met het realiseren van uw project. Met onze jarenlange ervaring in de bouw bent u verzekerd van professioneel vakmanschap en goede service. Heeft u vragen? Neem contact op.