Dakisolatie: wat voor type kan ik het beste kiezen?

Je dak isoleren kan op verschillende manieren en met heel veel soorten materiaal. In deze blog gaan we het hebben over de beste manier waarop je jouw dak kan isoleren. Dit hangt af van de functie van de zolder of dak. We maken een onderscheid tussen het isoleren van schuine daken en platte daken. Belangrijk om te weten is dat we niet in detail gaan op de materialen die gebruikt kunnen worden bij dakisolatie. Bekijk hiervoor onze pagina dakisolatie, waar we verschillende materialen meer in detail behandelen.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Je dak isoleren is belangrijk om verschillende redenen. De voornaamste reden is omdat het milieubewust en energiekosten besparend is. Als je je woning verwarmd stijgt de warme lucht in de woning op. Deze warme lucht gaat naar het dak, waar het vervolgens verloren gaat zonder goede dakisolatie. Hierdoor kost het meer energie om je woning warm te houden en is niet ongunstig voor beide milieu en je portemonnee. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet snel verloren gaat via het dak. Je hebt hierdoor minder energie nodig om je woning warm te houden.

Functie van de zolder

Bij het isoleren van een schuin dak is het essentieel om te weten waar de zolder voor wordt gebruikt. De manier waarop je zolder het beste geïsoleerd kan worden hangt hier van af. Word je zolder enkel gebruikt als opslag? Dan kan je het beste voor zoldervloerisolatie gaan. De warmte gaan dan namelijk niet naar de zolder, waardoor het ook niet via het dak kan ontsnappen. Het gunstige van zoldervloerisolatie is dat je er minder materiaal voor nodig hebt. Het dak isoleren is dan voordeliger, omdat er minder materiaalkosten zijn en wellicht minder arbeidsuurkosten bij het inschakelen van professionals. Het is belangrijk om te benoemen dat je bij zoldervloerisolatie isolatiemateriaal moet gebruiken die goede drukvastheid hebben, zodat de isolatielaag niet wordt beschadigd als er op wordt gelopen. PIR-isolatieplaten zijn hier een goed voorbeeld van.

Wordt de zolder gebruikt als slaap- of werkkamer? Dan is het een goed idee om het dak op een andere manier te isoleren, door bijvoorbeeld aan de binnenkant van de zolder isolatiemateriaal aan te brengen of om het onder dakpannen te spuiten. Meer informatie over de verschillende manieren vind je op onze dakisolatie pagina. Door het dak te isoleren met bijvoorbeeld rotswol aan de binnenkant van de zolderwanden, wordt de zolder ook verwarmd. Dit is ideaal als je vaak aanwezig bent in de zolder om bijvoorbeeld te slapen of te werken.

Soort dakisolatie plat dak

De voornaamste afweging die gemaakt moet worden bij het isoleren van een plat dak, is om na te denken of er op het dak gelopen wordt. Hierbij moet er bepaald worden wat voor materiaal het beste gebruikt kan worden om het dak te isoleren. Wordt het platte dak bijvoorbeeld gebruikt als dakterras? Dan is het essentieel om dakisolatiemateriaal met een hoge drukvastheid te gebruiken, zoals het eerder genoemde PIR. Wordt er niet op het dak gelopen, dan kan er gerust ander soort materiaal gebruikt worden.

Conclusie

Wat voor type dakisolatie je het beste kunt kiezen hangt af van de situatie. De functie van de zolder of platte dak is hierbij essentieel om te bepalen wat het meest geschikt is. Kom je weinig in je zolder en wordt het bijvoorbeeld enkel als opslag gebruikt? Overweeg dan om zoldervloerisolatie te nemen. Als de zolder gebruikt wordt als slaap- of werkkamer, maak dan gebruik van ander soort dakisolatie. Bij platte daken moet je dezelfde vraag stellen: wat is de functie van het platte dak? Gebruik je het bijvoorbeeld als dakterras? Gebruik dan materiaal wat hoge drukvastheid heeft. Hierbij hangt bij schuine daken vaak de manier van isoleren af van de functie en bij platte daken het materiaal wat gebruikt wordt.

Bekijk onze pagina dakisolatie voor meer informatie over verschillende technieken en materialen.