Is een sedumdak een slimme investering als groen dak?

In het kort: wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een soort groen dak wat bestaat uit vetplanten. Sedum is enorm geschikt als groen dak, omdat het tegen extreme weersomstandigheden kan. Tevens is het enorm bestand tegen temperatuurschommelingen. De plantjes nemen vocht op in de bladeren, wat daar bewaard kan worden. Dit betekent dat de sedum bij langdurige droogte minder gevaar op uitdroging loopt. Het plaatsen van groendaken is een uitstekende manier om je woning te verduurzamen en een milieubewustere levensstijl te volgen.

Soorten sedumdaken

Er zijn enorm veel soorten sedum, namelijk 250! Slechts 20% van dit aantal is echter geschikt om een groen dak mee te vormen. Bij veel sedumdaken komt het voor dat er een combinatie van verschillende sedumsoorten wordt gebruikt. Sedum komt voor in verschillende kleuren, dit bied je de kans om een kleurrijke combinatie te maken bij het samenstellen van je sedumdak.

Voordelen sedumdak

Een sedumdak heeft enorme voordelen, de belangrijkste voordelen zijn:

  • Lange levensduur: sedumdaken verhogen de levensduur van je dak enorm. Dit komt mede doordat de temperatuurschommeling waar de dakbedekking onder het sedumdak aan wordt blootgesteld verkleind wordt.
  • Geluiddempend: sedumdaken hebben een geluidsisolerende werking en dempen geluiden van buiten de woning deels, waaronder geluid van neerslag.
  • Warmte-isolatie: net als andere groendaken werken sedumdaken warmte-isolerend, wat betekent dat het binnen koeler is in de zomer en in de winter warmer. Belangrijk om te benoemen is deze isolatie niet voldoende is om het dak te isoleren. Bekijk hiervoor onze pagina dakisolatie.

Voorwaarden van plaatsen sedumdak

Om te genieten van deze voordelen zijn er wel enkele voorwaarden waar je dak aan moet voldoen.

Zon of schaduw

Afhankelijk van het soort sedumdak, moet je dak in de zon of schaduw staan. Vrijwel meeste soorten sedum hebben namelijk veel zonlicht nodig, maar enkele juist iets meer schaduw. Het is dus essentieel om van tevoren te kijken wat de omstandigheden moeten zijn van de sedumsoorten die gebruikt worden.

Draagcapaciteit

Het dak moet de nodige draagcapaciteit hebben. Dit betekent dat het dak het gewicht aan moet kunnen van de sedum.

Dakhelling

De dakhelling is van belang om te bepalen of er maatregelen getroffen moeten worden om het sedumdak vast te houden. Dit is nodig bij hellingen boven de 35°.

Waterafvoer

Goede waterafvoer is nodig om excessief water van het sedumdak af te voeren, anders blijft het dak onder water staan na een regenbui.

Soort dakbedekking

De dakbedekking die onder het sedumdak ligt moet wortelbestendig zijn. Hiervoor zijn PVC en EPDM de beste kandidaten. Bitumen is namelijk niet volledig wortelbestendig.

Onderhoud en levensduur

Sedumdaken zorgen ervoor dat de dakbedekking wat eronder ligt wel twee tot drie keer langer meegaat! Hoewel sedumdaken als vrij onderhoudsvrij gezien worden, is het van belang om het dak voldoende te onderhouden om de lange levensduur te waarborgen. Voor onderhoud van sedumdaken wordt aangeraden om dit twee keer per jaar te doen. Hierbij moet je denken aan het verwijderen van onkruid, bemesting met bijvoorbeeld mestkorrels en de waterafvoer van het dak schoon te maken. Bemesting is echter maar één keer per jaar noodzakelijk.

Kosten sedumdak

Het plaatsen van groendaken is prijzig. De gemiddelde kosten voor een sedumdak per m2 kunnen variëren tussen de 45 en 120 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hellingsgraad van het dak, gebruikte materialen en laagdiktes.

Gemeentelijke subsidies voor sedumdaken

Sommige gemeentes kiezen ervoor om subsidies beschikbaar te maken voor mensen die een groen dak willen plaatsen. Het is belangrijk om te benoemen dat dit in sommige gemeentes pas vanaf een minimum aantal vierkante meters geldt. Bekijk de website van jouw gemeenten om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Conclusie

Wat ons betreft is het plaatsen van een sedumdak een goede investering. De vele voordelen van een sedumdak en het verduurzamen van je woning zou het prijskaartje waard moeten zijn, vooral als er wellicht een subsidie voor beschikbaar is. Voor meer informatie over groendaken in het algemeen kan je onze pagina groen dak bezoeken.